20 iemesli, kāpēc tam jāatrodas Tavā virtuvē!
Ābolu sidra etiķis (ĀSE) ir visur. Visi par to runā un, šķiet, ka visiem tas patīk. Lēts, pieejams un dziedina praktiski visu. Vai tā ir tikai jauna ažiotāža, vai arī ābolu sidra etiķis patiešām ir tik maģisks un sniedz patiesu ieguvumu?
Pirmkārt, šeit nav nekā jauna. ĀSE tika izmantots kā dabisks līdzeklis veselības uzlabošanai un pārtikas konservācijai jau pirms vairākiem gadsimtiem. Šķiet, ka mūsdienās mēs arvien vairāk apzināmies (atceramies) tā sniegtās priekšrocības. Šajā gadījumā varam teikt – viss jaunais ir labi aizmirsts vecais.
Ābolu sidra etiķis ir etiķis, kas izgatavots no āboliem. Duhh, vai ne? Precīzāk - tā ir raudzēta ābolu sula.
Lai pagatavotu ābolu sidra etiķi, ābolus sasmalcina un pakļauj rauga iedarbībai. To darot, ābolu dabiskais cukurs laika gaitā tiek raudzēts un pārvērsts spirtā (tāpat kā ar vīnu). Izklausās pēc ābolu sidra gatavošanas, vai ne? Jā, jo process ir līdzīgs. Atšķirība ir tāda, ka ābolu sidra etiķis tiek raudzēts divas reizes – pirmo reizi, lai pagatavotu alkoholisko sidru, un otro reizi, lai no tā iegūtu etiķi. Tas nav jāuzglabā ledusskapī un tā derīguma termiņš ir tik pat kā mūžīgs.
ĀSE superspējas ( zinātniski pamatotas! )
- nodrošina spēcīgas antibakteriālas īpašības
- saukts par ‘’skaistuma eliksīru’’
- uzlabo gremošanas sistēmu
- mazina stresu
- attīra limfātisko sistēmu
- stiprina imunitāti
- uzlabo jutību pret insulīnu
- palielina sāta sajūtu
- mazina pietūkumus un iekaisumus
- uzlabo ādas stāvokli
- palīdz atjaunoties enerģijai
- samazina holesterīna līmeni
- iznīcina rauga baktērijas
- mazina grēmas
- regulē pH līmeni
- veicina (ne nodrošina) svara zudumu
- pazemina asinsspiedienu un uzlabo sirds veselību
- samazina risku saslimt ar vēzi un palēnina vēža šūnu augšanu
- kontrolē tieksmi pēc cukura un samazina cukura līmeni asinīs
- palīdz barības vielām uzsūkties
Dzidrs destilēts produkts būs biežāk pieejams, taču svarīgi lietot nepasterizētu, nefiltrētu un neapstrādātu ĀSE. Šeit ir miljons dolāru jautājums: ja katrs etiķa veids satur etiķskābi, kas padara ābolu sidra etiķi tik īpašu?
Vai esi kādreiz paņēmis pudeli neapstrādāta vai nefiltrēta ābolu sidra etiķa? Ja tā, iespējams, pamanīji, ka pudeles apakšā peld zirnekļu tīklam līdzīga viela. To sauc par "māti". Māte piešķir ĀSE duļķainu izskatu - būtībā tā ir etiķskābes, celulozes (šķiedras), fermentu un baktēriju bumba. Citiem vārdiem sakot, tur ir koncentrēta visa “labā lieta”!
Neapstrādāts, nepasterizēts ābolu sidra etiķis ir vienīgais etiķa veids, kas tiek pārdots kopā ar māti, tāpēc daudzi cilvēki uzskata, ka šis ir visjaudīgākais variants.
LIETOŠANA
Eksperti nav noteikuši precīzus vai ieteicamus ābolu sidra etiķa daudzumus. Drošākais lietošanas veids - izmantot to nelielos daudzumos pārtikā un mērcēs.
1 tējkaroti etiķa jāsajauc ar vismaz glāzi ūdens. Lieto to ne vairāk kā divas reizes dienā. Daudziem šī mikstūra atgādinās limonādi, tiem kuriem garša šķiet nepatīkama, var to atšķaidīt ar lielāku ūdens daudzumu.
Lietojot ābolu sidra etiķi uz ādas, uzklāj to ar vates tamponu un atļauj nožūt.
Neturi to uz ādas ar kompresēm un uzklāj ne biežāk kā reizi dienā!
Neskatoties uz to, ka ābolu sidra etiķis ir tik daudzfunkcionāls un šķietami maģisks, šim brīnumlīdzeklim nav lielas ietekmes, ja vien netiek veikti arī citi pasākumi savas veselības labā.
Iesakām konsultēties ar ārstu, pirms lietot ābolu sidra etiķi, lai ārstētu kādu medicīnisku stāvokli.
Lai izdodas!