Vampīri un slimības turēsies pa gabalu!
Ķiploks ir garšaugs, ko vairums no mums pazīst kā lielisku piedevu dažādiem ēdieniem. Savu slavu tas iemantojis pateicoties spēcīgajai garšai un specifiskajai smaržai. Ok, ķiplokaina elpa nav tas patīkamākais aromāts, bet tas viss ir sīkums. Mēs piedodam ķiplokam sīvo smaciņu, pateicībā godinot tā fantastiskās superspējas!
Jau tūkstošiem gadu ļaudis apzinājušies ķiploka ārstniecisko vērtību. Vai ticat, ka senajiem ēģiptiešiem bija zināšanas par ķiploku kā antibiotiku? Daudzi pierādījumi liecina, ka ārsti to izmantojuši dažādu veidu infekcijām. Tā laika mediķi ar ķiploku devušies arī kaujas laukā, lai palīdzētu ievainotajiem karavīriem.
Cilvēki var lietot ķiploku kā pastāvīgu terapeitisku līdzekli vai vienkārši pievienot to savam uzturam, lai izjustu kādu no tā sniegtajiem ieguvumiem. Šim garšaugam piemīt spēcīgas antibakteriālas, pretvīrusu un pretsēnīšu īpašības. Lai slava tam, lai slava tam, lai slava taaa-aam, tam mūsu ķiplokam!
- Kas ķiplokam daiviņā?
Kas ir tas, kas liek ķiplokam darboties kā antibiotikai? Tajā esošais alicīns. Ir pierādīts, ka ķiploks iznīcina plašu baktēriju spektru, vienlaikus saglabājot draudzīgās baktērijas jūsu zarnās, bet par to mazliet vēlāk. Vīrusi, kam pret alicīnu ir īpašas antipātijas, ietver 1. un 2. tipa herpes simplex vīrusu, 2. tipa cilvēku rinovīrusu un 3. tipa paragripas vīrusu.
Kādiem nolūkiem vēl var izmantot ķiploku? Atbilde ir sekojoša – parazītu iznīcināšanai, pret kukaiņu kodumiem, skrāpējumiem, griezumiem, pūtītēm un pēdu sēnīšu ārstēšanai. Ķiplokus var izmantot pat kā kukaiņu atbaidīšanas līdzekli. Ja neiebilstat pret ķiploka smaržu, izveidojiet savu kukaiņu atbaidīšanas līdzekli - piepildiet smidzināšanai paredzēto pudeli ar ūdeni, klāt pievienojot ķiploku eļļu. Šis brūvējums būs maigs pret jūsu augiem, bet ne tuvu tik maigs pret to ēdājiem.
- Ķiploks spēj cīnīties ar hroniskām kaitēm
Pētījumi liecina, ka ķiplokā atrodamo aktīvo sēra savienojumu var izmantot, lai cīnītos pret nelabvēlīgām baktērijām. Zinātnieki uzsver - ķiploks spēj iznīcināt svarīgus komponentus baktēriju sakaru sistēmās, tādējādi kavējot šo baktēriju rosīšanos, uzlabojot veselības stāvokli pacientiem ar hroniskām infekcijām.
Papildus baktēriju RNS molekulu kavēšanai, aktīvais ķiploka savienojums bojā arī aizsargājošo gļotaino matricu (bioplēvi), kas ieskauj baktērijas. Kad bioplēve tiek novājināta, organisma imūnsistēma spēj tiešāk uzbrukt baktērijām, samazinot infekciju.
- Vai ķiplokam iespējamas blaknes?
Izrādās, ka lietojot ķiploku pārlieku lielos daudzumos, tas varot izraisīt blakusparādības. Kā zināms – kas par daudz, tas par skādi! Visu vajag ar mēru, arī ņipro ķiploku. Bet kas tad īsti var notikt, ja pāršaujam pār strīpu?
Neapstrādāts ķiploks dažkārt varot izraisīt kuņģa darbības traucējumus. Bēdīgākos gadījumos, iespējams tikt pie kuņģa čūlas, iekšējas asiņošanas vai pat anēmijas (sarkano asins ķermenīšu samazināšanās).
Jāatceras arī tas, ka cilvēkiem mēdz būt dažādas alerģijas, un, protams, eksistē arī alerģija pret ķiploku. Izrādās, ka tas var mijiedarboties ar noteiktām zālēm. Esiet piesardzīgi, lietojot zāles, kas šķidrina asinis, jo ķiploks var palielināt asiņošanas risku. Bet par to visu labāk apspriesties ar savu ģimenes ārstu.
Jebkurā gadījumā, ķiploku ieteicams lietot, kad puncis ir pilns un ne vairāk par divām daiviņām dienā.
- Savelkot visas daiviņas kopā
Mīlat jūs vai ienīstat šī auga smaržu, ķiploka sniegtos ieguvumus veselībai nevar ignorēt. Ā, par “smaku” runājot…tā rodas no liela skaita dabisko savienojumu, kas mainās un apvienojas, ķiploku sagriežot vai košļājot.
Rezumē ir neapšaubāms – tas satur daudzas vitāli svarīgas minerālvielas, uzturvielas un vitamīnus, kas sargā mūsu veselību un palīdz atveseļoties no daudzām izplatītām un nopietnām slimībām. Uhh! Man, lūdzu, vien’ ķiplok’ maizīt’!