Sestdien svinējām Nacionālo zemesriekstu sviesta un želejas dienu

Lasīt rakstu


Sestdien svinējām Nacionālo zemesriekstu sviesta un želejas dienu

Dzīvesstils Raksts pievienots: 2022. gada 02. aprīlī

Sestdien svinējām Nacionālo zemesriekstu sviesta un želejas dienu

Varen garda kombinācija!


Zemesriekstu sviests patiešām ir pārsteidzošs ēdiens, kas ir pilns ar proteīnu un uzturvielām. Tas ir izmantots gan neskaitāmām uzkodām, gan kā pamata bāze daudzu valstu tradicionālajā virtuvē. Taču līdz šim populārākais atvasinājums ir zemesriekstu sviesta un želejas kombinācija. To arī svinam 2.aprīlī! 

Zemesriekstu sviestu izgudroja acteki, kas samala grauzdētus zemesriekstus bagātīgā, barojošā pastā.

1896. gada maijā, žurnāla -Good Housekeeping- publicētajā rakstā , recepte mudināja mājsaimnieces izmantot gaļasmašīnu, lai pagatavotu zemesriekstu sviestu un uzklātu rezultātu uz maizes. Zemesriekstu sviests tika uzskatīts par delikatesi pagājušā gadsimta sākumā, un to pasniedza tikai Ņujorkas labākajās tējas istabās.

Želeja šajā gadījumā ir vārda Ziemeļamerikas versija, kas attiecas uz īpašu, dzidru augļu konservu veidu, kas tiek iegūts ar cukuru saldinātas augļu sulas želejveida stāvoklī, bieži izmantojot tikai augļos dabiski sastopamo pektīnu. Dažreiz tam ir vajadzīga neliela palīdzība, piemēram, vīnogām, kurās ir ļoti maz pektīna. Tomēr vīnogas ir ļoti populāra garša, ja to sajauc ar zemesriekstu sviestu, otrajā vietā aiz saldajām sarkanajām zemenēm!

Pastāv uzskats, ka zemesriekstu sviesta un želejas sviestmaizes tika izgudrotas Amerikas pilsoņu kara laikā, kad vīrieši sajauca šos produktus, lai radītu jaunu, gardu našķi, atrodoties uz lauka.

Kad vīri beidzot atgriezās no kara, nomākti un noguruši, viņi atnesa arī ziņas par šo brīnišķīgo cienastu, kas viņiem sniedza mierinājumu saspringtajā periodā.

Zemesriekstu sviesta un želejas pārdošanas apjoms kara beigās uzšāvās debesīs, pateicoties šai apburošajai saldās želejas un gludā zemesriekstu sviesta kombinācijai!

Mūsdienās esam nonākuši līdz tam, ka sasniedzot savu vidusskolas izlaidumu, vidusmēra amerikānis būs apēdis vairāk nekā 2 000 sviestmaižu ar zemesriekstu sviestu un želeju.

Pasaulē ir bijušas sacensības par lielākās zemesriekstu sviesta un želejas sviestmaizes pagatavošanu. Pensilvānija pagatavoja 12 metru garu sviestmaizi, kas sastāvēja no 68 kilogramiem zemesriekstu sviesta un nepilniem 23 kilogramiem želejas. Tas notika 1993. gadā, un neviens cits šo rekordu līdz šim nav pārspējis.

Protams, ka šo kombināciju varam izmantot ne tikai uz sviestmaizēm. Kūciņas, pīrāgi, cepumi, virtuļi, pankūkas, sautējumi, suši un vēl, un vēl… ļauj tik vaļu iztēlei!

Ir pieejama patiesa želejas garšu varavīksne, ko iespējams izmantot, lai katru reizi baudītu šo kombināciju kā pirmo reizi. Vīnogas, zemenes, kazenes, aprikozes, iespējas ierobežo tikai atrodamie želeju veidi. Ir vēl eksotiskākas garšas, piemēram, asie čili pipari, habanero, pat vasabi, un, lai gan tie nav tik populāri ASV, citviet pasaulē ir daudzi, kas dod priekšroku šīm pikantajām garšām, nevis saldumam, ko sniedz tradicionālie džemi!

Arī zemesriekstu sviestam ir 101 variācija – salds, sāļs, biezs, šķidrs, gluds vai ar gabaliņiem. Ikviens var radīt sev piemērotu kombināciju.

Kas attiecas uz Nacionālo Zemesriekstu Sviesta un Želejas Dienu, šķiet, ka šis labvēlīgais notikums tika izveidots pirms daudziem gadiem, lai ļautu zemesriekstu sviesta cienītājiem svinēt šī brīnišķīgā ēdiena tapšanu. Un svētki ir viss šīs dienas mērķis!

Ja vēl neesi izmēģinājis šo kombināciju, tad aizved savas garšu kārpiņas ceļojumā un iegūsti savu viedokli zemesriekstu sviesta un želejas sajaukumā.